Totta is trots op onderzoek van Nicolien van Peursem

Totta is trots!

Totta’s onderzoeker Nicolien van Peursem heeft voor haar afstudeerproject van de studie Strategic Product Design onderzoek gedaan naar het effect van logo’s op merkimago. Dit onderzoek is onlangs verschenen in een wetenschappelijk tijdschrift: Journal of Product & Brand Management. Hier zijn wij natuurlijk trots op! Daarom volgt hieronder een korte samenvatting van haar onderzoek.

 

Introductie

Een logo is één van de vele elementen waaraan je een merk kunt herkennen. Daarom is het voor marketeers heel belangrijk dat consumenten een logo goed onthouden. Dit kan bijvoorbeeld door vaak blootgesteld te worden aan een logo. Er kleven echter ook risico’s aan het vaak tonen van merkelementen. Eén risico daarvan is de zogenaamde ‘wearout’. Dit fenomeen komt vaak voor als mensen een bepaalde reclame te vaak hebben gezien. Zó vaak, dat ze de reclame zat zijn. Dit kan dus ook gebeuren bij het te vaak zien van logo’s. Bovendien krijgen we als consumenten tegenwoordig zo veel merkinformatie aangeboden, dat een merk soms helemaal niet meer opvalt. Dit wordt ook wel de ‘advertising clutter’ genoemd. Dit vraagt dan weer om het continu vernieuwen van een merk. De uitdaging voor marketeers is dus het vinden van de balans tussen enerzijds een hoge bekendheid, en anderzijds opvallende en vernieuwende aspecten.

 

Het onderzoek

Het doel van Nicolien haar afstudeerproject was het vinden van een oplossing voor deze problematiek. Hierbij heeft Nicolien gebruikgemaakt van eerder onderzoek naar de positieve effecten van onverwachte gebeurtenissen. Dit kan bijvoorbeeld een grapje zijn, of een variatie op iets bekends. Nicolien heeft dit toegepast in haar onderzoek op logo’s. De deelnemers van haar onderzoek moesten een telopdracht uitvoeren op een scherm. Het McDonalds logo werd gedurende deze opdracht onbewust laten zien. Soms werd het logo met flitsen laten zien (subliminal priming); soms werd het logo ‘gevarieerd’ laten zien. Deze variaties zaten in de kleur (de M van McDonalds werd in verschillende kleuren getoond) en in de vorm (het logo was scheef gerekt). Na de telopdracht is de respondenten gevraagd wat ze vonden van McDonalds en hoe ze zich voelden.

 

Het resultaat

Uit Nicoliens onderzoek blijkt dat het onbewust tonen van variaties in logo’s zeker kan helpen om door de ‘advertising clutter’ heen te breken. Daarnaast kan dit ervoor zorgen dat het merk vernieuwend blijft. De variaties in logo’s leidden tot een gevoel van verrassing, zonder dat het beeld dat de respondenten hadden van McDonalds veranderde. Wat ons betreft heeft Nicolien een heel succesvol en verrassend onderzoek uitgevoerd!

Posted on 26 november 2015

Share the Story

Back to Top