Totta lanceert een nieuw platform voor De Tweede Mening

CVIEWS - de tweede mening

Samenwerking De Tweede Mening en Totta

De Tweede Mening gaat samen met gemeenten de uitdaging aan. Kan een ‘second opinion’ van burgers bijdragen aan betere beslissingen? Vergroot dit dan ook het vertrouwen van burgers in de gemeente? Totta gelooft oprecht in democratische vernieuwing. Daarom heeft Totta de handen ineen geslagen met De Tweede Mening.

 

Vertrouwen creëren

De Tweede Mening geeft gemeenten de mogelijkheid om situaties binnen het sociale domein voor te leggen aan een goed geïnformeerd burgerpanel. Het gaat hier bijvoorbeeld om de domeinen Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Werk en Inkomen en Jeugdzorg. Het doel van dit platform is namelijk meer vertrouwen creëren bij burgers in de gemeente. En dit is nodig, als we kijken naar het volgende voorbeeld. ‘U krijgt geen traplift, omdat u eerder had kunnen voorzien dat traplopen moeilijk zou worden’. Dit was de reactie die een negentigjarige man kreeg van zijn gemeente toen hij een traplift wilde aanvragen. Dit zorgde uiteraard voor de nodige ophef. Volgens de desbetreffende gemeente zat de zaak echter anders in elkaar.

 

Een second opinion

Op 18 januari 2017 kwam de gemeente Amsterdam met het nieuwsbericht naar buiten dat zij gaan experimenteren met een second opinion in de bijstand. ‘Onze verwachting is dat het initiatief een grote invloed zal hebben op de verantwoording van besluiten door gemeenten binnen het sociale domein. Maar waarschijnlijk zal het ook breder zijn dan dat’, aldus initiatiefnemer Hein Albeda. Hierbij moet men vooral denken aan ‘buurtgericht werken’ en de bijstand. ‘Het is wel opvallend dat dit plan vernieuwend is. Het is immers al in de praktijk gebracht door FBTO en voor geschillen tussen kopers en verkopers op E-bay’, aldus Albeda.

 

Het gewenste resultaat

De Tweede Mening is een initiatief van Hein Albeda en Marije van den Berg. Zij werken samen met marktonderzoeksbureau Totta Research. Hein en Marije zijn adviseurs van diverse gemeenten en burgergroepen. Dit betekent dat zij al veel ervaring hebben met burgerparticipatie.  Zij begrijpen de ambtelijke, politieke en burgervraagstukken. Op 1 september 2017 zal de  pilot van De Tweede Mening gelanceerd worden. De gewenste resultaten en doelstellingen van De Tweede Mening zijn als volgt:

-Vertrouwen winnen van burgers

-Leren van burgers

-Nakomen van de democratische belofte

-Beperken van de juridische kosten binnen het sociale domein

 

Informatiebijeenkomst

Op maandag 13 februari is er een informatiebijeenkomst voor gemeenten. Deze informatiebijeenkomst zal van 13.00 uur tot 15.30 uur plaatsvinden in Utrecht. Je kunt je aanmelden via info@detweedemening.nl

Posted on 30 januari 2017

Share the Story

Back to Top