Deze beroepen zijn gevaarlijk voor je huwelijk (data visualisatie)

Een tijdperk vol met singles

Tegenwoordig trouwen mensen later én blijven ze langer single. Dit is ook niet zo gek als je nagaat dat apps zoals Tinder en Happn ontzettend populair zijn. Het gevolg hiervan lijkt te zijn dat het aantal scheidingen flink stijgt. Dit blijkt uit een onderzoek van FlowingData, waarbij gebruik werd gemaakt van gegevens uit de American Community Survey uit 2015. En de percentages liegen er niet om… Bij bepaalde groepen in de Amerikaanse maatschappij eindigt zelfs 50 procent in een scheiding. Maar we hebben het wél over Amerika: een land waarin glitter, glamour en verleiding veel belangrijker is dan in ons koude kikkerlandje…

 

Eindeloos veel percentages

Die 50 procent geldt bij lange na niet voor iedereen. Het aantal scheidingen verschilt namelijk per baan. Zo scheiden bijvoorbeeld werkloze mensen aanzienlijk vaker en Aziaten het minst van iedereen. We kunnen eindeloos doorgaan met het tonen van gegevens; per baan, etniciteit, geslacht én leeftijdscategorie is het percentage scheidingen weergegeven. Toch zitten er een aantal opvallende uitschieters tussen die zeker noemenswaardig zijn.

 

De harde feiten

Laten we het eerst hebben over de correlatie tussen scheidingen en banen. Ruim 53 procent van de mensen die zich bezighoudt met management, zorg en service belandt uiteindelijk in een scheiding. Ook piloten, productiemedewerkers, bartenders en telemarketeers kunnen er wat van, aangezien bijna 50 procent van deze groep gaat scheiden. Er zijn echter ook beroepen te vinden waarin men minder hard van stapel loopt. Van de mensen die werkzaam zijn in de computer- en wiskundewereld, scheidt slechts 17 procent. Ook zijn wetenschappers, engineers en tandartsen welgemanierd van aard.

 

Opvallende verbanden

Als je kijkt naar de bovenstaande percentages, lijkt een verband tussen het aantal scheidingen en het salaris onvermijdelijk. ‘Hoe meer je verdient, des te minder kans op een scheiding’ lijkt een logische conclusie te zijn. Maar hier zit een addertje onder het gras; er is namelijk sprake van een correlatie en niet per se van een oorzakelijk verband. Als iemand eerst als psycholoog werkt en later als bartender, maakt dat niets uit. In dit geval ligt het meer aan de persoon zelf dan aan het salaris.

 

Kenmerken van bepaalde groepen

Er lijkt tevens een correlatie te zijn tussen het aantal scheidingen en demografische kenmerken. Als je blank of inheems bent, is de kans het grootst dat je gaat scheiden. Spanjaarden en Aziaten scheiden daarentegen zelden. Dit blijkt uit een ander Amerikaans onderzoek gebaseerd op data uit 2014. Dit rapport bevestigt bovendien de hierboven genoemde aannames. Mensen die laagopgeleid zijn en geen baan hebben, belanden – ook volgens dit rapport – eerder in een scheiding.

 

Mannen versus vrouwen

Bovendien scheiden vrouwen over het algemeen vaker dan mannen, hoewel je zou verwachten dat deze percentages ongeveer gelijk zijn. Uit het onderzoeksrapport uit 2014 blijkt dat zo’n 32 procent van de vrouwen en zo’n 26 procent van de mannen gescheiden is op 60-jarige leeftijd. Een logische verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat mannen minder ‘kans’ hebben om te scheiden, aangezien zij later trouwen en eerder doodgaan. Maar in hoeverre dit klopt, is (nog) niet wetenschappelijk bewezen…

Posted on 9 oktober 2017

Share the Story

Back to Top